Waarom racisten het maar zwaar hebben

Racisme is een zwaarbeladen woord omdat het vaak misbruikt wordt in discussies om een gelijk te halen die er niet is. In de politiek wordt het heel vaak onterecht gebruikt om een tegenstander de mond te snoeren. Het is daarom belangrijk om een definitie van racisme te gebruiken en deze vast te houden.

De van Dale definieert het als: “discriminatie op basis van ras” en als: “de theorie die zegt dat een ras superieur is”. Discriminatie is volgens de Van Dale weer “het maken van ongeoorloofd onderscheid.” Wat ongeoorloofd onderscheid maken is en wat pesten is daar kon ik niet echt iets over vinden. Het lijkt erop alsof niemand het weet. Het beleid bij scholen bijvoorbeeld is om pesten en discriminatie op dezelfde manier te behandelen. Waarschijnlijk hoe de wet het ook zou moeten zien.

Discrimineren op basis van ras is moeilijk omdat er eigenlijk geen mensen rassen zijn. Er bestaan alleen rassen van gekweekte soorten zoals bijvoorbeeld honden (wilde honden hebben weer geen ras). Iemands huidskleur of nationaliteit heeft weinig met ras te maken. Behalve dat is het vaak niet duidelijk waar iemand vandaan komt.

Als je een donkere huidskleur neemt bijvoorbeeld dan kunnen meeste mensen niet zien of het nou een Melanesiër is of een Afrikaan. Hetzelfde geldt voor iemand uit Lapland of iemand uit Spanje. In heel Europa, Azië en Afrika zijn allemaal verschillende stammen die moeilijk uit elkaar te houden zijn. Welke moet je wel discrimineren en welke niet? De Zuid-Koreanen niet omdat ze een democratie hebben en de Noord-Koreanen wel? Als je besluit om alle Aziaten te discrimineren; hoe zit het dan met Australiërs en New Zeelanders?

Het superieur vinden van een ras is daarnaast ook een hele opgave. Welke maatstaf neem je? Technologische ontwikkeling? Dan zou vroeger Egypte superieur geweest zijn en nu Nederland. Het zou dus bewezen moeten worden dat beide rassen veranderd zijn waardoor het nu de omgekeerde situatie is. Hoogstwaarschijnlijk onzin en heel moeilijk te bewijzen.

Het hele idee van superioriteit van een cultuur is heel complex om te verdedigen. Is technologie wel een factor? Is het meest ethische land niet superieur aan het meest technologische land? Is rijkdom wel een factor? Is het rijkste land wel het beste land? Laat staan dat ras en land met elkaar verbonden kunnen worden. Heel erg moeilijk dus om racist te zijn met de huidige wetenschappelijke kennis.

De eigen cultuur superieur vinden is natuurlijk heel bevredigend maar het is niet rationeel verdedigbaar. Iedereen vindt zijn eigen cultuur het beste. Het enige dat gezegd kan worden is dat mensen hun eigen cultuur comfortabel vinden en soms om die reden denken dat hun cultuur daarom dan ook de beste is. Het is natuurlijk alleen de beste cultuur voor hunzelf.

Meeste racisten zijn om die reden al verdachte, ze vinden hun eigen cultuur superieur aan alle andere culturen terwijl ze daar geen goede redenering voor geven. De nazi’s bijvoorbeeld waren van mening dat de Germanen het beste waren en dat daarom de Joden en de Zigeuners een bedreiging vormden. Vreemd dat niemand de ironie zag van een superieur ras dat bedreigd wordt door een inferieur ras. Als het ene superieur is dan kan het andere hem niet bedreigen, als het wel een bedreiging vormt dan is het niet superieur. Meeste superioriteitsredeneringen zijn net zo makkelijk te weerleggen omdat ze niet op ratio gefundeerd zijn.

Er zijn niet zo heel veel echte racisten in de wereld. De meesten mensen die beschuldigd worden van racisme zijn het eigenlijk niet. Meeste racisten hebben ook niet een doordachte theorie die ze in het openbaar kunnen verdedigen waardoor ze niet serieus worden genomen. Vaak hebben ze andere persoonlijke problemen ernaast.

Het is daarom als je een racist tegenkomt belangrijk om niet boos te worden maar juist interesse te tonen en vragen te stellen. Ze hebben een wetenschappelijk moeilijk verdedigbare theorie en ze worden overal waren ze komen zwaar gediscrimineerd. De arme racisten hebben het dus echt heel erg zwaar en zouden beschermd moeten worden tegen elke vorm van discriminatie.

2 comments

  1. Wat een bijzonder stukje. Als beste vind ik het idee dat een superieur ras bang is van bv jood of zigeuner hij eigenlijk al zegt niet superieur te zijn.

    1. Ja, is best wel grappig dat mensen zo denken. Het belangrijkste is denk ik te realiseren dat iedereen zijn eigen cultuur het beste vindt en dat het ook correct is. Voor een Nederlander is de Nederlandse cultuur het prettigst en daarom zal de Nederlander geloven dat de Nederlandse cultuur het beste is. Voor de zigeuner of de jood geldt hetzelfde. Die vinden hun eigen cultuur ook het beste omdat ze zich daar het meest op hun gemak in voelen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *