Review – The mindful way through depression – Wiliams, Teasdale, Segal en Kabat-Zinn

Het boek is een trainingsboek voor meditatie met een introductie die het linkt aan depressie. Aan het einde van het boek staat: “als je last van een depressie hebt kun je beter wachten tot je je wat beter voelt om aan deze oefeningen te beginnen.”

Blijkbaar is het niet bruikbaar voor mensen met een depressie volgens het boek zelf. Een beetje misleidende titel dus.

Er stond in het oefenboek voor mindfulness wel een interessante beschrijving waarom mindfulness werkt. Het eerste gedeelte van het boek is heel erg standaard en ook nog eens opgevuld met persoonlijke verhalen van oa Ken. Pas op pagina 48 komt de beschrijving van mindfulness, ook weer opgevuld met persoonlijke verhalen van ene Carole. Er staat helaas geen verwijzing bij dus het moet maar voor zoete koek worden aangenomen. Het lijkt wel aannemelijk.

Wat er gebeurt bij depressie is dat een herinnering niet alleen de gedachte oproept maar ook alle associaties die bij de gedachte horen inclusief het zelfbeeld. Het gedachtepatroon dat toen actief was wordt weer geheractiveert omdat het toen de manier was om met die situatie om te gaan. Heel handig voor bvb autorijden maar niet zo handig om negatieve situaties te herbeleven.

De manier hoe het brein eruit komt is door oplossingen te bedenken voor het probleem van de negatieve emotionele staat. De negatieve emotionele staat is de vraag: “Wat is er mis met mij?”.

De oplossingen die het brein bedenkt zijn oplossing voor wat er mis is met jezelf waardoor je in een negatieve spiraal komt waarin je gaat zoeken wat er mis is met jezelf.

Dit wordt ook nog eens het belangrijkste in je leven omdat je denkt dat er iets mis is met jezelf; wat kan nou belangrijker zijn dan dat? Omdat het zo belangrijk is hou je geen tijd over voor andere dingen waardoor het nog meer mis gaat met jezelf en je nog meer oplossingen gaat zoeken waarom je het mis hebt laten gaan met jezelf. Deze negatieve spiraal zorgt er uiteindelijk voor dat je alleen maar uitgeput op bed kan liggen analyserend over wat er allemaal mis is met jezelf.

De oplossing van mindfulness is om het hele proces te omzeilen door bewustzijn te oefenen. Als je niet naar de gedachtes luister maar naar de gevoelens die achter de gedachtes zitten dan houdt je brein op met het als een probleem te zien waar een oplossing voor moet komen. De argumenten wat er allemaal mis is met jezelf komen dan niet meer naar boven maar alleen het gevoel wordt belangrijk. Door te focussen op dat gevoel kun je het verwerken en de negatieve spiraal van de depressie omzeilen.

De rest van het boek is een verzameling oefening met verhalen van Alice, Carole en anderen die het allemaal heel erg leuk vonden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *