The One Thing – Gary Keller

Review

Een inspirerend boek dat direct een praktische tip geeft om op een simpele manier gedaan te krijgen wat je wilt. Doe altijd maar één ding per keer. Pas als dat ene ding tot een gewoonte is geworden kun je een nieuw één ding doen. Je hebt namelijk maar voldoende wilskracht om één ding te doen.

Zelf heb ik deze techniek geprobeerd; als je dat ene ding hebt gedaan krijg je meteen het gevoel dat je iets goed af hebt, dat de dag al niet meer stuk kan gaan omdat het belangrijkste gedaan is. Daarna blijft er tijd over om de minder belangrijke dingen te doen. Hele handige en fijne techniek om te gebruiken. Een manier om zonder discipline, discipline door gewoonte te krijgen.

Een interessant punt waar ik op kwam tijdens een gesprek was of dit ook niet voor emotionele reacties zou kunnen gelden. Dat je wilskracht gebruikt om als ene ding je reactie op een specifiek patroon te veranderen. Keller noemt deze mogelijkheid niet, maar het lijkt aannemelijk dat het zou moeten kunnen.

Het boek zelf zoef je doorheen omdat het op z’n Amerikaans vol staat met anekdotes die overgeslagen kunnen worden en nutteloze informatie die je vergeet voordat je het hebt gelezen. Toch is er, in tegenstelling tot andere vergelijkbare boeken, geen eindeloze herhaling of opvul informatie die er niet toe doet.

Het is daarnaast leuk geschreven en leest makkelijk weg. De informatie die er in staat is interessant en de anekdotes zijn vaak grappig of inspirerend. De onderstaande samenvatting is voor mensen die niet goed snel kunnen lezen wellicht wat handiger om te gebruiken.

Toch is het een goed smakend kauwgomballenboek.

.

Samenvatting

Het geheim van het leven is om maar één ding te doen. De vraag die je jezelf kunt stellen is: “Wat is het ene ding dat ik kan doen vandaag om alle andere dingen makkelijker of onnodig te maken.”

Als je het ene belangrijkste ding, doet dan gaat de rest vanzelf. Vergeet alle dingen die je zou kunnen doen en doe alleen datgene wat je moet doen.

Dit is het domino-effect. Met één dominosteen kun je een twee keer zo grote tweede steen omgooien, deze tweede kan dat ook, de derde ook, op deze manier kun je door één steen om te gooien op de lange termijn een gigantische andere steen omgooien. Dit is de manier om met de minste moeite het onmogelijke te bereiken.

Dus kijk elke dag welke dominostenen/steen omgegooid moeten worden, gooi de belangrijkste om zodat de anderen ook vallen. Succes is sequentieel over tijd.

Het enige wat je hoeft te doen is om dat ene ding te vinden en het te doen zodat je over tijd er het beoogde succes door krijgt.

Een grootte belemmering zijn de zes leugens.

Leugen 1: Alles is net zo belangrijk. De waarheid is dat je keuzes moet maken over wat je wilt doen. Maak een to do lijst met alleen essentiële taken. Maak een to do lijst en haal er de belangrijkste uit, en haal daar ook weer de belangrijkste uit, tot er maar 1 ding over blijft.

Leugen 2: Multitasking. Het werkt gewoon niet. Het is veel efficiënter om je te concentreren op 1 ding en daarna de volgende dan 2 dingen tegelijkertijd.

Leugen 3: Discipline is belangrijk. Succes is een sprint om iets te doen tot het een gewoonte wordt. Kies iets en gebruik net genoeg discipline om er een gewoonte van te maken. Daarna heb je geen discipline meer nodig om het te doen.

Leugen 4: Willskracht is altijd te gebruiken. Willskracht is een spier dat elke dag maar kort te gebruiken is. Gebruik hem dus voor het belangrijkste wat je wilt doen.

Leugen 5: Een gebalanceerd leven. Succes komt door betekenis, belangrijke dingen doen in je eigen ogen en doelgerichtheid. Geef tijd aan wat je belangrijk vindt, niet aan een gebalanceerd leven.

Leugen 6: Groot is slecht. Alleen door een groot doel te maken komt er een groot succes en andersom. Kies wat je graag wilt en doe dat ene ding. Ga niet uit van het negatieve maar van precies wat je wilt ongeacht of anderen geloven dat het mogelijk is.

De waarheid is dat succes komt door te voelen dat je datgene wat je nu doet hoort te doen op dit moment. Niet door hard te werken maar door je fysiek en spiritueel goed te voelen.

Het geheim is om te beginnen aan de eerste taak die je het belangrijkst vindt om te doen en deze uit te voeren. De vraag die je kunt stellen is: “Wat is het ene ding dat ik kan doen zodat alle ander dingen makkelijker of onnodig worden door het te doen?”

Het antwoord op de vraag is de eerste dominosteen waardoor alle anderen vallen.

De vraag kan gesteld worden voor alle soorten verschillende dingen zoals sociale relaties, financiën, gezondheid, spiritualiteit, baan, bedrijf, essentiële relaties, etc.

Een voorbeeld is: “Wat is het ene ding wat ik kan doen om de verkoopcijfers te verdubbelen binnen zes maanden zodat alle andere dingen makkelijker of onnodig worden?”

Een goed antwoord is iets wat realistisch is maar ook net buiten je comfort zone. Een goede vraag en een goed antwoord zijn beide dingen die je kunt oefenen. Uiteindelijk kun je er buitengewone resultaten mee bereiken.

De belangrijkste aspecten om op te letten zijn: positieve emoties en plezier, relaties, verbonden voelen, bereiken wat je wilt/doelgerichtheid en betekenis.

Om je doel te bereiken kun je bijvoorbeeld de vraag stellen: wat is het wat ik kan doen komende vijf jaar, wat is het ene wat ik kan doen dit jaar op basis van mijn vijf jaar doel, wat is het ene deze maand, deze week, deze dag, dit moment. Zo wordt het vijf jaren doel een kleine stap die nu gezet kan worden. Schrijf dit op en doe het stap voor stap.

Maak in je agenda de tijd vrij om dat ene ding de hele dag te doen. Is het een lange termijn iets, maak het dan elke dag vrij tot het een gewoonte wordt en vanzelf gaat. Om ergens goed in te worden is vier uur per dag of meer voldoende. Daarnaast moet er vrije tijd zijn elke dag.  Als laatste moet je tijd inplannen om de doelen te plannen elke dag, week, maand, jaar, vrij jaar.

Meesterschap is vaardigheid door training, doelgerichtheid is vragen wat de beste manier is hoe het gedaan kan worden. Neem verantwoordelijkheid voor de resultaten, vraag altijd wat je zelf kunt doen en geef niet anderen of het lot de schuld.

Pas op voor tijdrovers, Leer om nee te zeggen, wees niet bang voor chaos als je productief bezig bent, zorg dat je mentaal/fysiek gezond bent, zorg dat je omgeving je steunt.

Neem de volgende stap en de stap er na en daarna, als vanzelf zul je alles doen wat je wilt.

Vragen die je kunt stellen direct gekopieerd uit het boek

YOUR PERSONAL LIFE

Let the ONE Thing bring clarity to the key areas of your life. Here’s a short sampling.

What’s the ONE Thing I can do this week to discover or affirm my life’s purpose… ?

What’s the ONE Thing I can do in 90 days to get in the physical shape I want… ?

What’s the ONE Thing I can do today to strengthen my spiritual faith… ?

What’s the ONE Thing I can do to find time to practice the guitar 20 minutes a day… ? Knock five strokes off my golf game in 90 days… ? Learn to paint in six months… ?

YOUR FAMILY

Use the ONE Thing with your family for fun and rewarding experiences. Here are some options.

What’s the ONE Thing we can do this week to improve our marriage… ?

What’s the ONE Thing we can do every week to spend more quality family time together… ?

What’s the ONE Thing we can do tonight to support our kid’s schoolwork… ?

What’s the ONE Thing we can do to make our next vacation the best ever… ? Our next Christmas the best ever… ? Thanksgiving the best ever… ?

YOUR JOB

Put the ONE Thing to work taking your professional life to the next level. Here’s a few ways to get started.

What’s the ONE Thing I can do today to complete my current project ahead of schedule… ?

What’s the ONE Thing I can do this month to produce better work… ?

What’s the ONE Thing I can do before my next review to get the raise I want… ?

What’s the ONE Thing I can do everyday to finish my work and still get home on time… ?

YOUR WORK TEAM

Pull the ONE Thing into your work with others. Whether you’re a manager, executive, or even a business owner, bring ONE Thing thinking into your everyday work situations to drive productivity upward. Here are some scenarios to consider.

In any meeting ask, “What’s the ONE Thing we can accomplish in this meeting and end early… ?

In building your team ask, What’s the ONE Thing I can do in the next six months to find and develop incredible talent… ?

In planning for the next month, year, or five years ask, What’s the ONE Thing we can do right now to accomplish our goals ahead of schedule and under budget… ?

In your department or at the highest company level ask, What’s the ONE Thing we can do in the next 90 days to create a ONE Thing culture…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *