Samenvatting The Now Habit

Een boek om uitstelgedrag te vermijden met technieken die leuk zijn om te doen en werken. Daarnaast is het makkelijk weg te lezen en heeft het een inspirerend mensbeeld. Handig voor de eerste paar weken als je iets graag wilt doen maar er niet aan begint.Kort samengevat: Uitstellen doe je om een reden waardoor je er geen zin in hebt. De oplossing van Fiore is om een “unschedule” te maken. Een weekschema waarin je eerst de dingen inplant die je leuk vindt en die je moet doen. Dat zijn je vrije tijd, de tijd die je gebruikt voor eten, slapen en bijeenkomsten, de tijd die je gebruikt voor sport, reistijden, afspraken en bijvoorbeeld je dokters afspraken. Op deze manier krijg je een overzicht van hoeveel tijd je eigenlijk hebt in de week. Daarna plan je elke dag een half uur in om leuke dingen doen.

Je werk plan je niet in maar die vul je pas in als je het af hebt.

Op deze manier krijg je het idee dat je een hele leuke week tegemoet gaat zonder dat je veel hoeft te werken. Als de week vordert zie je langzaam dat je veel meer werkt dan je denkt. Elke keer dat je de werkactiviteiten invult krijg je ook nog het gevoel dat je goed bezig bent. Dus je week wordt en heel leuk omdat er allemaal leuke dingen gepland staan en je voelt je goed omdat je elke keer invult dat je gewerkt hebt.

De belangrijkste onderdelen van de unschedule zijn om elke dag minstens 30 minuten iets te doen dat je leuk vindt, elke week minstens 1 dag vrij te nemen, elke keer dat je werkt neem je tot doel om 30 minuten ongestoord te werken, je weet dat je begint te werken aan een imperfect project waar je mag falen, je weet dat je elke keer een kleine stap neemt en doorgaat tot het af is.

Verder beschrijft hij in het boek de flow state, een toestand waarin je volledig gefocust bent. In de flow state is je onbewuste en je bewuste net zo gefocust op de activiteit die je doet waardoor je nergens ander meer aan denkt en je volledige potentie gebruikt.

Een ander inspirerend onderdeel is dat hij niet gelooft in luiheid omdat luiheid alleen kan komen uit een situatie waarin je iets doet waar je geen zin in hebt. De natuurlijke toestand van een mens is om enthousiast, geïnteresseerd, sociaal en actief te zijn. Alle andere toestanden betekenen dat je niet bezig bent met iets dat je wilt doen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *